Quantcast
Channel: Tant Russins bak
Viewing all 189 articles
Browse latest View live

Ett fyrfaldigt leve

$
0
0
Hipp hipp, hurra hurra hurra hurra! Ett hurra för varje år den här bloggen levt. Levt och frodats tänkte jag skriva först, men det hade varit en mild lögn. Det senaste året har varit fattigare på inlägg än någonsin innan. Men desto bättre inlägg inbillar jag mig... Så vad hände då, detta fjärde år? Klicka på bilderna för att komma till inläggen.

I mars lade jag en sill i whisky.

http://tantrussinsbak.blogspot.se/2013/03/slirig-sill.html

April bjöd på bloggträff här i Göteborg och staden visade sig från sin bästa sida.

http://tantrussinsbak.blogspot.se/2013/04/helgen-pa-hemmaplan.html

Maskrossirap blev maj månads grej.

http://tantrussinsbak.blogspot.se/2013/05/kara-ogras.html

I juni bakades somrigaste tårtpajen.

http://tantrussinsbak.blogspot.se/2013/06/bakbalans.html

Julis höjdpunkt var såklart San Sebastian.

http://tantrussinsbak.blogspot.se/2013/07/perfekt.html

I augusti bloggades det knappt, men en Pinacoladapaj lyckades jag få till.

http://tantrussinsbak.blogspot.se/2013/08/slut-som-artist.html

Jag fyllde år månaden innan men bjöd på födelsedagsmiddagsreceptet först i september.

http://tantrussinsbak.blogspot.se/2013/09/mot-morgondagen.html

I oktober experimenterade jag fram görgoa quinoabiffar.

http://tantrussinsbak.blogspot.se/2013/10/storm-schmorm.html

Efter ett långt uppehåll kom vi i november igång med halvåttamiddagarna igen.

http://tantrussinsbak.blogspot.se/2013/11/halv-atta-hos-kim-v.html

I december bakade jag bröd som aldrig förr.

http://tantrussinsbak.blogspot.se/2013/12/sven-och-jag.html

Januari bjöd på resa till Kiruna, GP-reportage och italienska köttbullar.

http://tantrussinsbak.blogspot.se/2014/01/ctrl-c-ctrl-v.html

Februari - och biffar på kidneybönor blev en favorit.

http://tantrussinsbak.blogspot.se/2014/02/sa-sant-som-det-inte-var-sagt.html

Nu ska jag inte lova för mycket, men det känns faktiskt som om jag har hittat tillbaka till bloggandet igen. Jag har en massa fina idéer att dela med mig av till er under det kommande året. Tack för att ni läser!

En order

$
0
0
Hej, vill ni vara med i min hemliga sammanslutning? Den heter Hallouminati. Det går ut på att man äter en massa cypriotisk ost. Jag kan även tänka mig att man äter annan stekbar ost. Eller i princip vilken ost som helst egentligen.

För att bli medlem behöver du inte göra så mycket (förutom att donera 12% av din årliga inkomst till min ost-fond(ue)), men jag befaller dig att testa det här fantastiska sättet att tillaga blomkål. Sen tycker jag att du delar med dig av ditt bästa ost-recept i en kommentar nedan.

Parmesan- och brödstekt blomkål
4 port

1 stort blomkålshuvud
1 ägg
2 dl torra brödsmulor
1 dl finriven parmesanost
salt och svartpeppar
olivolja

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Ansa blomkålen och dela buketterna. Koka dem halvmjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och låt svalna något. Vispa upp ägget med ost, salt och peppar. Vänd runt blomkålen i smeten. Ta upp blomkålen och låt den rinna av lite. Blanda den med brödsmulorna i en ugnsform. Häll över lite olja och gratinera tills blomkålen fått ordentligt med färg.


Jag serverade blomkålen som tillbehör till en porchetta. Gott? Skojaru? Det ursprungliga receptet hittade jag i Skånska skafferiet.

Ost alltså. Etta på min gillarlista. Jag är enkel på det viset, ge mig en ost och jag är nöjd. Släng in en sovmorgon och lite vårsol också så är saken biff.

Una stagione

$
0
0
När matbloggsmaffian har knytis och tolkar våren: citron, halloumi, blomkål, ramslök, fikon, konjak, ägg, kirskål, potatis, fetaost, sparris, zucchini, vinbladsdolmar, persilja, ruccola. Vivaldi - försök matcha den gröna sköna symfonin om du kan!

Zucchini- och halloumiplättar
15 st små

400 gram zucchini
1 tsk salt
1 paket halloumi (200 gram)
1 liten gul lök
1 dl (panko-)ströbröd
2 msk maizena
1 ägg
svartpeppar
olja att steka i

Gör så här
Riv zucchinin. Lägg den i en bunke tillsammans med salt (var försiktig med saltet, då osten är salt som den är). Låt dra en timme, krama sedan ur så mycket vätska du bara kan. Riv osten och löken, blanda med zucchini och övriga ingredienser. Ställ kallt i en halvtimme och forma sen plättar av smeten. Stek i rikligt med olja, några minuter på varje sida. Du kan låta biffarna rinna på papper om du vill. De funkar alldeles utmärkt att frysa in faktiskt.


Bra biffar det här! Saftiga och salta, men rätt fräscha med hjälp av zucchinin. Lätta att steka och lätta att sluka.

Ikväll blir det halvåtta-middag hos Johanna, det var på tiden! Jag är taggad och laddad och h-u-n-g-r-i-g. Trevlig fortsatt helg önskar jag er!

Frågor utan svar

$
0
0
Är en tagine en tagine även utan en tagine? Om du lagar Pulled pork utan att lägga ut det på Instagram har det då hänt? Vilken paj är egentligen bäst: västerbottenostpajen eller skinnpajen? Är Nutella en ost (skoja, klart det är!)? Ååååh, dessa existentiella frågor som dyker upp när man kommit i trettioårsåldern. Vad jag vet är att oavsett om detta är en tagine eller inte, så är den här marockanskinspirerade grytan gjord i lergryta himla god och kryddig.

Glöm nu inte att köpa saffran, det händer mig ungefär 99 av 100 gånger. "Saffransaffransaffransaffran" upprepar jag tyst för mig själv i kassakön. Blipp blipp. Betalar. "Du kan slänga kvittot, tack". Hemma. "Amen vad i helveteeeeeee!".

Vegetarisk tagine
2 gula lökar
1 pkt saffran
2 msk tomatpuré
~1/2 tsk malen spiskummin
1 nypa chiliflingor
~1/2 tsk torkad mynta
~1/2 tsk malen koriander
~1/2 tsk kanel
~1/2 tsk gurkmeja
~1/2 tsk malen ingefära
salt
svartpeppar
3 morötter
1 kålrot
1 liten eko-citron*
15 torkade aprikoser
1/2 blomkålshuvud
1 burk kokta kikärtor
1 buljongtärning
3 dl vatten
1 näve mandlar
(1 lergryta)

Gör så här
Blötlägg din lergryta i kallt vatten. Strimla lök. Fräs mjuk i rikligt med olja. Tillsätt saffran, tomatpuré, spiskummin, chili, mynta, koriander, kanel, gurkmeja och ingefära. Låt fräsa några minuter. Skala och skär rotfrukter och blomkål i ganska stora bitar. Strimla aprikoserna och skär citronen i bitar.

Blanda lökröran, grönsakerna, kikärtorna och frukten i lergrytan. Skölj ur stekpannan med vatten och häll i grytan. Tillsätt buljongtärning, salta och peppra rätt ordentligt.

Sätt in i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader och låt bakas i drygt en timme. Servera med couscous och en näve mandlar. Du behöver inte äta citronen om du inte vill, men jag tycker den blir god!


Obs! Jag är ungefär sämst i världen på att måtta kryddor. Jag öser liksom bara ner så mycket jag tycker det behövs, det brukar bli bra. Så måttangivelserna får ni ta med en nypa salt... Det ska lukta och smaka mycket tycker jag! Lite sval yoghurt vid servering hjälper om det råkat bli lite fööör spicy.

*eller 1 st citron inlagd i olja och salt så som Maria Zihammou gör.

Halv åtta hos Emma VI

$
0
0
För exakt en vecka sen var det som sagt säsongens sista halvåtta-middag. Vi hade en riktigt bra kväll, där en parmesansoppa lämnade det starkaste intrycket... Om denna soppa må jag förtälja en annan gång. Men mer halvåtta blir det: för jag har nämligen kvar att rapportera om den förra middagen, som Emma stod för.

En lördagskväll i februari tog jag färjan över älven, riktigt hungrig och rätt så törstig. Det är utmärkt det här med att träna dubbelpass på lördag förmiddag, för då känns det som om man kan gå all in på godsaker resten av helgen (som om det skulle jämna ut sig haha).

Vi kickade igång kvällen med en klassisk RomåCola, och blev sedan serverade en riktig god risotto med egenodlade bondbönor, saganaki och vitlöksbröd.


Huvudrätten kom i form av kidneybönsbiffar med rostade rotfrukter och ostsås. Mmmm. Ooost.

Min favorit för kvällen, och också för hela säsongen faktiskt, var desserten. Choklad med choklad + salt. Helt gudomligt!


Mjölkchokladmousse med chokladsorbet och saltkanderade nötter
4 port

mousse
1/2 vaniljstång
4 msk + 2 dl vispgrädde
2 äggulor
1 msk honung
100 gram mjölkchoklad, finhackad

sorbet
3 dl vatten
1 1/2 dl strösocker
1 dl kakao
1 krm salt
100 gram mild mörk choklad

nötter
1 dl blandade nötter
1 1/2 msk strösocker
1 krm salt
1 tsk pressad citron
1 tsk smör

Gör så här
mousse:
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Värm 4 msk grädde, äggulor, honung och vaniljfrön i en kastrull under omrörning tills det sjuder. Ta kastrullen från plattan. Häll blandningen över chokladen och rör tills den har smält helt. Låt svalna till rumstemperatur. Vispa 2 dl grädde fluffig och vänd ner i chokladblandningen. Ställ moussen i kylen minst en timme.

sorbet:
Koka upp vatten, socker, kakao, salt och låt koka i några minuter. Sänk värmen, ta kastrullen från plattan och lägg i chokladen. Rör tills den har smält och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Sjud sakta under omrörning i fem minuter. Låt sedan svalna till rumstemperatur. Kyl sedan i kylen och kör i glassmaskin, alternativt frys den minst i 4 timmar. Rör i så fall om ibland.

nötter:
Sätt ugnen på 175 grader. Rosta nötterna på en plåt i 10 minuter eller tills de är gyllenbruna. Smält socker, salt och citronsaft i en stekpanna på medelvärme och häll i nötterna. Rör om tills sockret är gyllenbrunt. Ta stekpannan från plattan och rör ner smöret. Häll ut nötterna på ett bakplåtspapper och låt svalna. Hacka sedan grovt.

Servera chokladmoussen med en kula sorbet och en näve nötter.

Ja ni hör ju, klart det var en lyckad kväll. Tack Emma, det gjorde du riktigt bra!

Nu: SOLEN!

En till öl

$
0
0
Jag har bryggt öl igen. Ja, det är lång väntetid. Ja, det är dyrt. Ja, man spiller och kletar. Nej, ojäst grumlig ölbrygd är inte gott att få i munnen när man försöker få sug i häverten. Men när man tårögd tittar på sitt gäng apor, välkylda med en snygg hemmagjord etikett - då är det så värt.


Bärnstensfärgad, fruktig, skummig och sådär besk som jag vill ha den. Fan vad jag är bra! Och vad äter man till ölen om inte en god skaldjursröra på knäcke? Like a boss.

Kräftröra med pepparrot
4 förrättsportioner

1/2 kilo färska kräftor med skal
1 dl turkisk yoghurt
2 msk pepparrotsfärskost
citronzest
hackad dill
salt
svartpeppar

Gör så här
Skala och rensa kräftorna. Dela stjärtarna i mindre bitar. Rör ihop med ost och yoghurt. Smaka av med citron, dill, salt och peppar. Låt stå och gotta till sig en stund. Servera på ett sjukligt gott dinkelknäckebröd.


Igår var jag på trettioårsfest. Elli bjöd in till Festellival, med festivalarmband, festivalmat, festivalquiz, festivalphotoboot och festivalöl. Så idag: iiiinte så sugen på öl om ni förstår vad jag menar. Jag tänker istället göra min kropp glad med lite näringsriktig mat (pannkakor) och ett pass Body Balance. Hej hej!

Jag och min foliehatt

$
0
0
Jag har väl berättat att min kära cykel och livskamrat blev stulen i somras? Jag återfick den efter mycket om och men (involverat en bultsax, en piketbuss, tre månaders beslagstagning och flera samtal med polisen). Men sedan dess: pyspunka på båda däcken i omgångar, senast i lördags. Detta toppades i måndags morse med att jag insåg att någon har skurit sönder slangen i bakdäcket. MEN TACK. VERKLIGEN.

Konspiratoriskt lagd tror jag mig veta hur det ligger till: det är tjuven, som i brist på min cykel, är hämndlysten. Till dig vill jag bara säga: Må du för evigt trampa på legobitar, barfota! Och må du aldrig få dina tonfiskbullar lika goda som mina.

Tonfiskbullar
~35 st

2 medelstora potatisar
2 burkar tonfisk i vatten
2 ägg
2 tsk dijonsenap
1/2 citron, saften
svartpeppar
salt

Gör så här
Skala potatisen och koka den riktigt mjuk. Låt svalna. Mosa potatisen i en bunke och blanda ner avrunnen tonfisk, ägg, senap och citron. Smaka av med salt och peppar. Rulla köttbullesmå bullar och stek dem i smör. Riktigt gott! Faktiskt väldigt gott till och med. Mums.


Från en cykelovänlighet till en cykelvänlig stad: Amsterdam! Dit åker jag med mamman, pappan och syrran nästa vecka. Några tips?

Obs. Inte så intresserad av varken sexköp eller knark, detta är en familjeresa för Guds skull!

'Murica

$
0
0
För ett antal år sedan körde vi tvärs över USA. 927 mil från Boston till San Diego. Oförglömligt på många sätt och vis. Det var mitt första besök i USA och i egenskap av turist blev jag kär. Vyerna. Tillgängligheten. Maten. Enkelheten. Naturen. Städerna. Stränderna. Bemötandet. Det finns så mycket häftigt med det landet (och så mycket o-häftigt också, jag vet).

Vi var aldrig i Sedona, varifrån Ann-Louise har hittat inspirationen till den här grytan, men väl i en liten stad en bit därifrån som hette Flagstaff. Men å andra sidan blev min gryta inte identisk med originalet heller, så jag antar att det är helt okej om jag döper om den.

Flagstaff Stew
4-5 port

1 liten butternutpumpa
1/4 eko-vitkålshuvud
1 stor gul lök
4 klyftor vitlök
olivolja
1 tetra krossade tomater
4 lagerblad
1 tsk sött paprikapulver
1 krm starkt paprikapulver
5 dl vatten
1 buljongtärning
1/4 blomkålshuvud
1 tetra stora vita bönor
1 tetra svarta bönor
1 1/2 dl crème fraiche
salt
svartpeppar

Gör så här
Finstrimla vitkål, det ska bli ungefär 5 dl. Skala, kärna ur och skär pumpan i munsbitar. Finhacka lök och vitlök. Värm olja i en stor gryta och fräs lök och vitlök mjuk tillsammans med kryddorna. Tillsätt pumpa, vitkål, tomat, vatten och buljong. Låt sjuda under lock tills pumpan än nästan mjuk.

Lägg i blomkålen och låt sjuda ytterligare några minuter. Skölj av bönorna, vänd ner dem tillsammans med crème fraichen och låt bli genomvarmt. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris eller vad du föredrar.


Lätt, men ändå mycket smak. Lättlagad och god god god. Och: bra matlådemat. It's freakin' awsome helt enkelt!

Söndag igen?! Men jag har hunnit med mycket: tränat, druckit drinkar, käkat KoMex, städat, långbakat en grissida och ätit Ben & Jerrys med syrran. Nej, det har inte gått någon nöd på mig.

700 000 cyklar

$
0
0
Amsterdam. Den första känslan jag fick: här kan jag bo! Charmiga hus och husbåtar, kanaler var du än tittar, mat från världens alla hörn och ett väldigt utbrett cyklande. Vad gillar jag inte?! (Ja kanske de sunkiga coffeeshopsen och de ännu sunkigare RLD då...). Så, vad gjorde vi då?

Bodde på husbåt och avnjöt morgonkaffe på däck.

Åkte till världens största blomsterträdgård Keukenhof. HERREGUD vad tulpaner.


Drack kall öl och åt Bitterballen (fniss).

Försökte orientera oss i stadens osymmetriska rutnät.

Jag handlade klänningar i en vintagebutik och kände mig lite som Elsa Billgren.

Åt jättepannkaka till frukost.

Tog några steg in från en myllrande shoppinggata och hamnade i den mest fridfulla innergården (det är alltså ungefär så här jag tänkte jag skulle bo).

Njöt av en vacker stad helt enkelt. Det råder väl ingen tvekan om att jag rekommenderar er alla att åka? Tänkte väl det.


Fast jag hade tröja på mig

$
0
0
Nä hörni. Den här långa långhelgen har nästan varit lika dekadent som de sammanlagda säsongerna av Pluras kök. Alkohol mitt på dan och mat i tid och otid. Först Amsterdam, sen uteserveringar, kalas och sangria i solen på hemmaplan. Och som jag trivts! Men till slut vill både min kropp och mitt sinne bara börja dricka vatten, röra på mig och laga bra mat. Som en gryta fylld med grönsaker och nötig rökig tofu. Dock kan det rekommenderas att slänga i en skvätt vin, för att liksom fasa ut synderna...

Rökig tofugryta 
5 port

250 gram blomkål
3 mindre morötter
400 gram rökt tofu
1 stor gul lök
1/2 röd chili
2 tsk sött paprikapulver
1 stjälk selleri
1 dl rött vin
3 dl (matlagnings-)grädde
1 grönsaksbuljongtärning
2 lagerblad
salt
svartpeppar
citronsaft

Gör så här
Börja med att skala morötterna och skär dem i slantar. Dela blomkålen i mindre bitar. Koka grönsakerna näst intill al dente. Ställ år sidan.

Finhacka lök och strimla selleri, stek dem mjuka. Tillsätt tofu i kuber, finhackad chili och paprikapulver. Låt fräsa med ett par minuter. Addera vin, grädde, buljong och lagerblad. Låt småputtra i tio minuter. Vänd ner grönsakerna och låt dem bli varma. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Servera med ris eller kanske något trevligt gryn. Inspirationen hittade jag här.


Det fanns något ytterligare som lockade in mig i köket igår. Nämligen dessa två godingar. Att jag idag har små små snitt i 3 av 10 fingrar antar jag får ses som om vi håller på att lära känna varandra.

Det började med en promenad

$
0
0
I det vita solskenet, en söndag, ni vet den där sista helgen i mars när våren gjorde sig påmind? Jag lyssnade på Värvet och under min promenad mötte jag både en och två och tre personer med pizzakartonger. Plötsligt var inte Kristoffer Triumf och Liv Strömqvists diskussion så intressant längre. Jag kunde bara tänka PIZZA i allmänhet och pizza utan tomatsås i synnerhet (det skyller jag enkom på Charlotta och Sara). Sen kom jag och tänka på den där lökpizzan Pekstra och jag åt med händerna på Way out west förra året. Och så här slutade min söndagkväll:

Pizza - den bleka varianten
4 port

1 pizzadeg av valfri sort

4 gula lökar
5 fasta potatisar
2 dl bredbar färskost
färsk rosmarin
parmesanost
svartpeppar

olivolja smaksatt med vit tryffel
turkisk yoghurt

Gör så här
Trolla fram degen på det vis du föredrar. Jag köpte en sån färdig på rulle, det erkänner jag utan att skämmas.

Utan att skala dem, skiva potatisen tunt. Koka dem snabbt till de är nästan mjuka och låt svalna. Skiva lök och stek den gyllene och mjuk i smör. Bred färskost på pizzadegen, lägg potatisen omlott och fördela löken över. Strö över hackad färsk rosmarin och riv över så mycket ost du önskar.


Grädda i mitten av ugnen, 225 grader tills degen är färdig och osten smält, 15 minuter? Droppa över olja med tryffelsmak och klicka ut turkisk yoghurt. Ja, sen njuter du.

Halv åtta hos Johanna VI

$
0
0
Måndag efter långhelg, det är ju som ett skämt. Förutom att det inte är kul. Här har ni någon som hade hemska bekymmer med att åla ur sängen i morse. Vissa helger är bättre än andra. Den här var alldeles särskilt bra och var precis vad jag behövde. Vilohem hos mamman och pappan där det ingick både helpension och snickerihjälp - 5 av 5 russin. Någon annan jag skulle kunna tänka mig att inkvartera mig hos är Johanna. Se bara vad hon bjöd oss på på säsongens sista halvåttamiddag!

Vi startade kvällen med bubbel och en helt sjukt god parmesansoppa med lax, krutonger och rom. Detta måste ni testa om ni gillar ost, och det gör ju varje männska med vett. Salt och krämig och alldeles alldeles underbar.


Parmesansoppa
4 port

350 g parmesanost
5 dl mjölk   
5 dl grädde   
2 tsk citronjuice
2 msk finskuren gräslök
nymalen svartpeppar   
salt efter smak

rökt lax
rom
dill
krutonger
rapsolja 

Gör så här
Riv parmesanosten. Koka upp mjölk och grädde och häll den heta vätskan på osten i en mixer. Mixa osten slät i ett par minuter, smaksätt med citron och lite salt. Sila soppan genom en finmaskig sil och kyl ned. Fördela i skålen och toppa med finskuren lax, rom, färsk dill, krutonger och lite olja.

Rätten som följde gick inte av för hackor heller: Sesampanerad fläskytterfilé a la Lotta med honungsrostade rotfrukter och kall yoghurtsås. Det går alldeles utmärkt att använda halloumi också, hälsar kocken.


Och desserten sen! Skulle platsa på nobelfesten för tusan. Se bara.
Vit chokladmousse med havtornsgelé, macadamianötter, minimaräng och chokladsås.


Tror ni vi var nöjda sen eller? Joho! Tror ni jag dagdrömmer om den där soppan eller? Jaharå!

Det är okej

$
0
0
Ibland är inte allt bra. Ibland är man sorgsen och vilsen. Ibland luktar ens fisar inte hallon och bakom rosévinsglaset i motljus döljer det kanske sig ögon fyllda med tårar. Men vet ni, det är okej det också. Det måste det få vara. Det kommer bli bra och till och med bättre.

Det jag brukar remittera mig själv, och det brukar hjälpa, är följande behandling: 1. vänner 2. god mat. Som till exempel en matbloggsträff i Kortedala där man tar med sig en brödsallad från Mellanöstern.

Fattoush på mitt sätt
2 tannourbröd (eller liba- eller pitabröd)
olivolja
malen sumak

1/2 huvud krispsallad
1/2 gurka
5 små tomater
1 gäng rädisor
1 färsk lök
1 näve valnötter
1 stort knippe bladpersilja
1 kruka färsk mynta

färskpressad citronsaft
olivolja
svartpeppar
malen sumak
vitlök

Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader. Klipp eller rivbrödet i mindre bitar. Doppa i olivolja och lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Strö över salt och sumak (som alltså är ett bär som torkats och malts och används för sin syrlighet). Baka i ugnen i ett par minuter, till bröden är kripsiga utan av bli brända. Låt svalna.

Riv sallad, strimla persilja och mynta. Ta bort kärnhusen på tomaterna och gurkan och skär i mindre bitar. Skiva rädisor och finstrimla löken. Vänd runt alltsammans, inklusive brödet och nötterna, på ett stort fat. Gör en dressing på olivolja, pressad vitlök, saft från en citron, malen svartpeppar och ett par kryddmått sumak. Smaka dig fram. Ringla över salladen - och ÄT. Om det är något av det fräschaste, krispigaste och godaste ni ätit i år? Diskutera i smågrupper (Facit: ja).


Jag tar inga risker i behandlingen utan jag plockar fram det tunga artilleriet: I morgon tar jag med mig halvåtta-gänget på spa. Jag har blivit inbjuden att spendera ett dygn på Vann vid Gullmar'n och vem skulle tacka nej till det? Mer vänner och mer mat - snart ska jag nog vara botad. Hej och puss.

Å ena fläsksidan

$
0
0
Om vi hade ett bra dygn på/i spa:t? Oh ja. Om jag mår lite lite bättre? Ja faktiskt.

Men mer om det en annan gång. Jag dyker istället direkt på ett recept, för jag har nämligen väntat alldeles för länge på att dela med mig av detta till er. Ett äkta helgrecept, långkok och allt. Stabilt men ändå med lite finess. Låt mig presentera:

Långbakad fläsksida 
med rotselleripuré, buljongkokt spetskål och stekt äpple
2 portioner

fläsksida
1 bit rimmad fläsksida (400 gram kanske)
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
2 stjärnanis
färsk rosmarin
1 1/2 dl vitt vin
1 litet äpple

buljongkokt spetskål
250 gram spetskål
1/2 liter buljong
25 gram smör
1/2 morot
1 lagerblad

rotselleripuré
1/2 rotselleri
1 vitlöksklyfta
3 dl mjölk
1 buljongtärning
olivolja med tryffelsmak
salt
svartpeppar

Gör så här
fläsksida
Grisen kräver tid, så börja med den dagen innan eller tidigt på morgonen. Sätt ugnen på 100 grader. Snitta svålen och lägg fläsksidan i en ganska lite form. Grovhacka lök, vitlök och rosmarin, dela anisen i mindre delar. Lägg runtom fläsket och häll över vinet. Sätt in i mitten av ugnen i ungefär 7 timmar, ös då och då. Den sista stunden kan du låta klyftor av äpple steka med. Ta upp fläsksidan ur vätskan, sätt ugnen på 225 grader grill och låt svålen bli knaprig. Ta ut och låt svalna lite innan du skär upp fläsket i skivor (svålen ner mot skärbrädan).

puré
Skala och dela rotsellerin. Koka den mjuk i mjölk tillsammans med buljongtärning och vitlök. Häll av mjölken, men spara den. Mixa rotsellerin och vitlöken till en puré. Tillsätt lite av mjölken för att få den konsistens du vill ha. Smaka av med salt och svartpeppar samt några droppar av olivolja smaksatt med tryffel.

spetskål
Skär spetskålen i klyftor. Koka upp buljong och smör. Lägg i kålen och tunt slantad morot och låt sjuda i knappt fem minuter. Ta upp grönsakerna ur buljongen och låt rinna av. Receptet på spetskålen kommer direkt från Pelle Danielssons "Kål hos Pelle", vilket för övrigt är en alldeles fantastisk kokbok om just kål.

Bjud in en syster - om du som jag har turen att ha en sådan, eller annan valfri person som du vet skulle uppskatta en middag. Lägg upp allt lite snitsigt på tallrik och servera. Ät och njut.


Kål, rötter och fläsk - låter som taget ur en historiebok om Medeltiden, men det här var ju ljuvligt som ni säkert förstår. Rotselleri - var har du varit hela mitt liv?

Å andra fläsksidan: Vill man testa andra varianter rekommenderar jag att titta in Linda och Beata. Det var allt för idag. Hej-mä-er.

Det är tur att man kan ändra sig

$
0
0
I februari 1994 reste vår familj till Phuket, Thailand. Jag var knappt elva år, ganska så knubbig och väldigt fräknig. Det var första utomnordiska resan jag gjorde. Jag gillade allt med Thailand bortsett från maten. Så jag åt grillad kyckling och vattenmelon i två veckor. Men ingen var gladare än jag.

Nu tjugo år senare är jag lika fräknig, inte så knubbig men gillar thaimat. Emma tipsade mig om en variant av Pad Thai som jag bara var tvungen att testa.

Pad Thai med krispig tofu
4 port

300 gram fast tofu
1 dl maizena
1 nypa chiliflingor
1 tsk salt
rapsolja

2 msk färskriven ingefära
2 vitlöksklyftor
100 + 50 gram jordnötter
1 kruka koriander
2 msk vitvinsvinäger
5 msk japansk soja
2 msk flytande honung
saft av två lime
2 tsk sambal oelek
fisksås

1 paket risnudlar/äggnudlar
3 mindre morötter
1 broccolistånd
1 färsk lök
3 ägg

Gör så här
Skär tofun i mindre kuber. Blanda med maizena, chili och salt. Hetta upp rikligt med olja i en panna. Stek tofun gyllene och krispig. Låt rinna av på hushållspapper.

Mixa ingefära, vitlök, 100 gram jordnötter, koriander, vinäger, soja, honung, lime och sambal till en ganska så slät sås. Smaka av med fisksås. Koka nudlarna enligt paketet.

Skär morötterna i slantar och dela broccolin i mindre buketter. Strimla lök. Hetta upp olja i en panna och stek dem snabbt. Knäck i äggen, låt stelna och rör om ordentligt. Akta så att det inte bränns vid. Vänd ner såsen och nudlar och låt bli varmt.

Fördela på tallrikar och strö över den krispiga tofun, resten av nötterna och lite extra färsk koriander.


Tofu visade sig i sitt esse här. Mer krispig tofu till folket! Nu i efterhand hade jag gärna haft ännu mer sambal i. Man ska svettas lite tycker jag. Som om man solade på Patong beach.

Men inte behöver man åka ända till Thailand för att få sig en solbränna minsann. Det räcker med att vara publik till Göteborgsvarvet och glömma att smörja in sig. Men som en kompis sa samma kväll: "Du klär i rött".

Global Kitchen

$
0
0
I fredags fick jag ta del av något unikt, en av de åtråvärda platserna på Göteborgs första(?) pop-up-restaurang Global Kitchen var min.

Urban Artroom förvandlades i helgen till en kombinerat galleri/restaurang. Vi bjöds på en resa som började i Peru, fortsatte till Etiopien för att till slut landa i försomriga Sverige. Långbordet, som ramades in med konst, delades med både kända och okända ansikten. En riktigt trevlig kväll, med spännande och GOD mat och dryck.

Syrlig Pisco Sour, popcorn och konst som förmingel.



Frisk peruansk ceviche på kummel och sötpotatis till förrätt. Och lite mer Pisco Sour.


Kryddig etiopisk tallrik, komplett med hemmagjord färskost och surdegsbrödet Injera till huvudrätt. Lätt och svalkande kenyansk öl till.


Sommar i ett glas till dessert: rabarber- och flädertiramisu.


Vilken härlig, inspirerande och energigivande kväll det var - så häftigt att få vara en del av en sådan här upplevelse.

Men, undrar du säkert nu, vad är det här med Global Kitchen och vilka är det egentligen som ligger bakom? 


Jo, Global Kitchen arrangeras av Global Picnic, en alldeles förträfflig förening (jaa-aa, jag är partisk då jag är engagerad och har fått äran att sitta i styrelsen) som vill verka för en samlingsplats med kulinariska och kulturella upplevelser.

Vi vill ta tillvara de kunskaper och kompetenser som finns i vår stad när det kommer till matlagning. Genom en pop up-restaurang förmedlar vi vår stads olika matkulturer och skapar en mötesplats för mat och mångfald. Tanken är kort och gott att lyfta fram helt vanliga göteborgare med ovanliga talanger som får driva en egen restaurang under tre kvällar, där köket byts ut och nya arbetstillfällen skapas.

Och hur kan jag då få en plats på Global Kitchen?

Sorry, det får du inte... Jodå, konceptet kommer komma tillbaka. När och var du minst anar det, men jag lovar att säga till då det händer! Eller, så kan du göra det väldigt lätt för dig: bli medlem i Global Picnic (40 kronor för ett livstids medlemskap!) så kommer du få ta del av den senaste informationen först.

Men, vad gör jag fram tills dess?

Du förbereder dig på vår årliga internationella matmarknad Global Picnic Food Festival såklart! 23:e - 24:e augusti på Kanaltorget vid Operan. Det kommer finnas mat och musik från världens alla hörn. Du vill inte missa det, jag lovar. Jag har tidigare skrivit om det här.

Nu återstår bara för mig att önska en trevlig söndagskväll och jag hoppas du har röstat idag. Annars är jag inte kompis med dig längre.

Urban art

Istället för

$
0
0
Ni vet när jag levde ihop med en vegetarian (vinkevink Michael)? Förutom alla andra fina minnen jag bär med mig från den tiden så har jag även minnet av Gourmetbullar från Hälsans Kök. Jag hat-älskade dem då och gör det fortfarande. Oklart varför/hur.

Det var när jag satte tänderna i dessa umamibomber som jag fick en gourmetbulleassociation. Varken för smaken eller konsistensens skull, men något var det. Goda är de hursomhelst och jag vill rekommendera er att testa. Och jag föredrar faktiskt svamp och quinoa framför rehydrerat sojaprotein, men det kanske bara är jag?

Gourmetbullar - på riktigt
40 st

2 dl okokt quinoa
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
350 gram champinjoner
2 msk tomatpuré
1 msk torkad timjan
2 dl pankoströbröd
2 ägg
1 1/2 dl finriven parmesanost
salt
svartpeppar
1/2 dl finhackad persilja

Gör så här
Koka quinoan och låt svalna. Finhacka lök och vitlök. Stek mjuk i smör tillsammans med tomatpuré. Hacka svampen fint, låt den och timjan steka med i dryga tio minuter. Låt svalna några minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda quinoa och svampröra med ströbröd, ägg och ost. Krydda med salt, peppar och färsk persilja.

Rulla bollar av smeten, ca 1 matsked till varje, och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i drygt en kvart.


Alltså! Jättegoda! Och det är något med quinoa som ger ett sånt trevligt tuggmotstånd. Jag åt dessa bullar med en ruccola-kronärtskocks-pastasallad med en kall sås av soltorkade tomater.

Receptet hittade jag hos Vegetarisk måndag - en riktig receptskatt!

FYI så har jag haft magsjuka i helgen. Det var inte kul. Den värsta grejen med det är att jag alltid inbillar jag mig att jag aldrig kommer vilja äta igen, och då får jag panik. Men som alltid, hungern och aptiten kom åter.

Eftersom man ska hålla sig hemma 48 timmar efter sista symptomet håller jag mig borta från jobbet idag. Man skulle kunna säga att det är för mina arbetskamraters skull jag legat och läst böcker i solen hela förmiddagen. Varsågoda!

Checka in och andas ut

$
0
0
Ibland känns det som om det inte händer något. Sen rör det plötsligt på sig hos alla. Det ska flyttas, resas, jobbas, krisas och allt vad det kan vara. Därför kom det som en skänk från ovan ett mail från Maria på Vann. Hon undrade om jag ville komma på besök och skriva på bloggen om min vistelse.

Pooler, bastus, fin natur, hotellsäng, god mat, fin dryck - tack men nej tack sa jag. INTE. Jag sa inte heller vad jag egentligen tänkte "WOHO, 4 års bloggslit har äntligen betalat sig!" Jag tackade däremot ödmjukt ja och föreslog att jag skulle få ta med mig mina tre homies. Det fick jag, och vi fick ett välbehövligt dygn på anläggningen som (passande nog) startat som hem för vanartiga kvinnor.

Först: det är ju så förbannat vackert där. Gullmarn låg blank, solen låg på, allt var grönt och jag fick nästan hjärtsnörp av vyn. Läget är alltså prima. 




Vi startade med bad. Kallt, varmt, jättevarmt, större och mindre. Men, jag som är omåttligt förtjust i bubblor, jag saknar en bubbelpool. Tänk en sådan på terrassen? Vilostolar med panoramautsikt inbjuder till småslummer.



En promenad. Smak av harsyra och doft av hav och skog. Inhalera och ventilera.


Och så maten. Maten. Detta var inte mitt första, och knappast mitt sista, besök på Vann och varje gång har de imponerat mig med maten. Förväntningarna var höga. Speciellt efter att Maria berättat att de numera är certifierade enligt Västsvensk Mersmak (vars kriterier fokuserar på bland annat miljömedvetenhet, yrkesskicklighet, lokala råvaror, innovation och gott värdskap).

Gravrökt torskrygg med brynt smörcreme, gurka, krusbär och pepparrot. För den som påstår att brynt smör börjar bli passé säger jag: ha! Smörigt (nähä), krämigt, friskt, syrligt och lite sött. Men pepparroten hade nog rymt…


Timjanstekt oxe med glaserad morot, gröna bönor, svampcrust och tryffelsky. Well hello there you beast ville jag säga och be om en till portion. Mört kött och tryffelsmaken var ”lagom”.


Mandelkaka med kaffe- och mörk chokladcrème, vanilj och kola. Den satt som en smäck vill jag lova. Men chokladefterrätt står alltid högst i kurs hos mig. Jag är enkel på det viset.


Servisen var kunnig och trevlig och serverade oss bra och väl tilltagna viner. De vegetariska alternativen var enligt experten i sällskapet också välgjorda och välsmakande. Och utsikten från restaurangen, den skojar man inte bort. Lugnet spred sig nästan ända in i själen. Om det inte hade varit en bröllops-löftes-förnyelse-baluns i lokalen bredvid. Det skulle jag som gäst gärna vilja blivit informerad om innan jag bokade in mig…

Väl på rummen hörde vi inte ett knyst mer och somnade gott. Somliga av oss tog en extra tur i Stora tjärnen i spat innan frukosten – man vill ju optimera sina ätarförmågor när det vankas pannkakor, våfflor, omeletter, wienerbröd, all sorts bröd och pålägg, flingor och småvarmt. Ett gäng smoothies eller liknande hade jag gärna sett. Annars: Nöjd.

Checka ut och andas in det sista av fjorden.

Tack Vann för att den här pausen, som jag tror vi alla fyra behövde. Det var gott, energigivande, avslappnande och bara härligt.

Ps. Keep the erbjudande coming! ds.

Det bästa har nog inte hänt än

$
0
0
Är det ändå inte en bra tid på året nu? Precis innan sommaren drar igång på riktigt. En kvart i solen under lunchrasten fyller på lyckostapeln i mitt hjärta. Sushi på Ai's uteservering med vänner en helt vanlig vardag. Cykla ut till klipporna en söndagsförmiddag för samtal om livet. De små grejorna.

Eller det stora: som att vara en av de 70 000 som fick uppleva Håkan på Ullevi. Och vinna en 150-grams Noblesse-ask på chokladhjulet på Liseberg.

Innan konserten i lördags hade vi Håkan-picknick i Håkan-väder med Håkan-pepp. Jag bakade ett finfint Håkan-bröd fyllt med Håkan-godsaker. Det blev Håkan-populärt (Ja, jag raljerar lite över mediabevakningen).

Tortano med feta och oliv
1 bröd

25 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 1/2 msk flingsalt
2 1/2 dl durumvete
4 dl vetemjöl special
200 g fetaost
1 1/2 dl kalamataoliver
svartpeppar

Gör så här
Smula jästen och lös upp den i vatten. Tillsätt olja, honung och salt. Rör ner durumvetemjöl, och tillsätt sen vetemjölet i omgångar tills du har en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

Baka ut degen till en rektangel (tryck ut, kavla inte). Smula fetaosten och hacka oliverna grovt, fördela över brödet. Mal över lite svartpeppar. Rulla ihop degen till en rulle, som du sen formar till en krans/bulle.

Lägg på plåt för att jäsa ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader. Sätt in plåten i mitten av ugnen och sänk till 200 grader. Grädda till provstickan är torr, cirka 20 minuter. Låt svalna på galler. Recept härifrån. Som sagt: perfekt på picknick, men funkar också som mellanmål eller kanske kvällsmat.


Det slog mig precis att jag jobbar en vecka till, sen har jag lite semester. Galet. Galet bra! Då blir det ett nytt äventyr för ert favoritrussin minsann.

SM i fika

$
0
0
Skeppohoj Hej och oj! Bloggen har visst hamnat i bakvattnet av något som bäst kan beskrivas som en löjligt trevlig mini-båtsemester. 3 nätter i sovsäck i ruffen på en Brofjord 36 (jag vet inte heller så mycket om båtar, men jag har iallafall lärt mig vad det är för en) och lika många dagar med sol, lite regn, bad, bubbel, kortspel, midsommarfirande och god mat. Då fika är något av en nationalsport i båtvärlden har vi naturligtvis ätit en massa kakor. Bland annat de här fina rabarber- och jordgubbsrutorna som jag hade med mig.

Sommarrutor
24 rutor

200 gram mjukt smör
4 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker
4 ägg
1/3 tsk vaniljpulver
1 tsk malen kardemumma
5 1/2 dl vetemjöl
300 gram rabarber
300 gram jordgubbar

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader, lägg två bakplåtspapper omlott i en ugnsplåt (30x40 cm) med hög kant. Rör ihop smör och socker ordentligt. Tillsätt ägg, vaniljpulver och kardemumma. Tillsätt vetemjölet pö om pö. Häll smeten i långpannan och bred ut den ordentligt.

Skär rabarbern i centimeterbitar och jordgubbarna i kvartar. Fördela frukten jämt över smeten och tryck till lite. Grädda i mitten av ugnen ungefär 25 minuter, kakan ska inte vara helt torr. Ta ut och låt svalna och skär sen i bitar. Den mår bara bättre av att stå till sig en dag eller två - promise.


Jag fortsätter på det soliga spåret: imorgon åker jag till Spanien! Planen är att det blir mindre kakor, men lika mycket bad och framförallt lite mer fysisk aktivitet. Jag ska på Yoga- och SUPresa! (Märk: skillnad på SUPresa och suparesa). Jag är pirrig och förväntansfull. Kanske lite extra då det här är en resa jag gör på egen hand. Så om jag försöker interagera med er på olika sätt (telefon, mail, röksignaler, morsespråk) så är det för att jag har tröttnat på mitt eget sällskap.

Ha en fin vecka nu mina vänner! Kram!
Viewing all 189 articles
Browse latest View live