Quantcast
Channel: Tant Russins bak
Viewing all 189 articles
Browse latest View live

Sven och jag

$
0
0
Lördag förmiddag och jag är hemma. Känns som en evighet sen jag var hemma och hade tid att bara vara. Extra skönt är det i och för sig efter att ha spenderat en extra natt i Tyskland tack vare unge herr Sven. Vad har vi då lärt oss av detta? Jo.

1. Bara för att man på flyget hör: "Vi går ner för landning mot Landvetter" behöver inte det betyda att ni inte fortfarande kan vända tillbaka mot Berlin.

2. Spring allt vad dina hobbit-ben har till biljettdisken för ombokning av din flight som alltså aldrig kom fram. Du vill nämligen inte hamna längst bak i den hundra meter långa kön.

3. Packa alltid ner ett par extra trosor i resväskan, så slipper du vända de du har ut-och-in ("Stay classy"är mitt ledord) när du övernattar i en förort till Berlin.

Hur som helst, hem kom jag, om än 17 timmar försenad. Hemma betyder också frukost på hemmaplan, vilket på senaste tiden (herregud vad jag har bakat bröd!) börjat innebära hembakade frallor. Den här gången med bas på havregrynsgröt.

Grötfrallor
12 st

1 ½ dl havregryn
2 ½ dl vatten
50 g smör
2 ½ dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk ljus sirap
2 tsk salt
2 tsk brödkryddor
12–14 dl vetemjöl
1 ägg
blå vallmofrön
(flingsalt)

Gör så här
Koka ihop havregryn och vatten till en gröt. Rör ner smör i bitar och låt smälta. Tillsätt mjölken, blanda och låt bli fingervarmt.

Smula jästen i en stor bunke och rör ner gröten. Blanda tills jästen är smält. Tillsätt sirap, salt och brödkryddor och arbeta därefter ner mjölet. Bearbeta degen tills den släpper kanten av bunken.

Låt degen jäsa i bunken i en halvtimme. Baka ut till bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter under duk.

Sätt ugnen på 250 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön (eller andra frön/kärnor) och salta eventuellt lite. Grädda i 250° i drygt tio minuter. Låt svalna på plåt. Saftiga frallor - perfekta att frysa in!


I eftermiddag bär det av mot ny inkvartering. Varför sova hemma när man kan sova borta liksom?! Nu ska jag packa. Minst två par trosor extra.

#mh13

$
0
0
Vi är ett gäng matbloggare som startat en digital insamlingsbössa till förmån för Musikhjälpen 2013. Årets tema är "Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet".

50 kronor kan räcka till 50 plasthandskar som minskar risken för infektioner vid förlossningar.

100 kronor kan räcka till medicin som förhindrar förblödning vid 100 förlossningar.

200 kronor kan räcka till 14 förlossningskit för kvinnor som inte kan ta sig till ett sjukhus.

Läs mer om Musikhjälpen 2013 här.

Klicka dig till insamlingsbössan "Från blogg till bössa" och skänk ditt bidrag. Det går snabbt och är inte krångligt alls. Tillsammans gör vi skillnad.



Här sitter jag och känner in rummet

$
0
0
Jag blir mindre och mindre grinchig ju äldre jag blir. I år har jag pyntat med julstjärna, ljusstake, en grå tomte och vikta pappersstjärnor. Dessutom gick jag och köpte mig en liten liten jul-en igår. Vem vet hur det slutar, snart har jag väl ernstat* ihop en dörrkrans av domherrefjädrar och egenhändigt odlad mistel?

Eller så nöjer jag mig med att baka en enkel, men väldigt god, saffranssockerkaka.

Enkel saffranskaka
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
1 dl mjölk
1 kuvert saffran
2 msk ljus rom
50 gram smör
2 tsk bakpulver
3 1/2 dl vetemjöl (special)
1 nypa salt
ströbröd

Gör så här
Börja med att blanda ut saffran med rom i en liten kopp. Sätt ugnen på 175 grader, smörj och bröa en "normalstor" springform. Vispa ägg, socker och vanilj väldigt poröst och luftigt.

Smält smör, blanda ner mjölk och saffransblandningen. Rör ner den ljumma vätskan i äggsmeten. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd ner i smeten.

Häll i formen och grädda i mitten av ugnen i ungefär 25 minuter. Provstickan ska vara torr. Jag som älskar saffran föll direkt för kakan. Saftig och luftig och doftar ljuvligt. Jag säger som Ernst: "Gomseglet applåderar".


I förrgår åt jag årets första julbord. Det var... gott. Så som bara det första julbordet är. Äppel- och pepparrotssill, Rostad vitlökssill och viltprinskorv smakade bäst. Och portvinet till de svenska ostarna. Vi var på kombinerad konferens/julbord på Hällsnäs. Jag bodde i en stuga alldeles vid sjökanten som hade fått namnet Hönshuset, vilket verkade roa flera. Jag är mest glad att jag inte blev tilldelad stugan bredvid, den var nämligen döpt till Grishuset...

*Ernsta = verb som beskriver ett pyssligt hantverk. För referenser, se "Jul med Ernst". Nyordet beräknas komma in i SAOL under 2014.

Rustad för jul

$
0
0
Jag har fått den sedvanliga julförkylningen. Griljerat den mest avlånga skinkan jag skådat. Sett på Grinchen (den blir ju roligare för varje gång). Slagit in paket i papper med T-rex i tomteluvemotiv. Slökokat risgrynsgröt. Gått på Tivoli i snålblåst. Svettats på Allum köpcenter dan före dan före dan. Jag är helt enkelt redo för julfirande!

Nu tar jag mitt julknäcke, en burk senap och mina julklappsspelsjulklappar och åker några mil norröver. Imorgon kommer jag bland annat att äta världens bästa krämiga grönkålssallad och godaste gravade oxfilén.


Jag önskar er alla en lugn och fin och GOD jul!  

Och hörreni, stort tack för era bidrag till vår insamling till Musikhjälpen! Tvåtusentrehundrasjuttiofem kronor(!) Hur bra är inte det då?!

2013

$
0
0
Vilket år ändå va? Det har varit ett bra år för mig. Jag har fått möjlighet att lära känna en viktig person ännu bättre. Japp, det handlar om mig själv. Jag har sagt både ja (när jag egentligen kanske inte vågat) och nej (när något har gått i en riktning jag inte tyckt om).

Det har bloggat ganska sporadiskt, inte alls med samma frekvens som förr. Men det passar mig just nu. Lite motsägelsefullt kanske, men desto fler möten genom bloggen har det blivit.

Jag betalade någon för att sätta nålen i min arm, första men antagligen inte sista gången. Pappa och jag slutförde Göteborgsklassikern.

Jag startade #flamingofredag! Min kära cykel blev stulen för att sedan återfinnas.

Jag åkte till London och återfann en vän. Jag åkte till Polen och fick sitta i baksätet på en polisbil. Jag körde på Autobahn i det värsta åskvädret jag varit med om. Vi flög till San Sebastian och åt. Till Paris för att uppleva. Rundade av i Köpenhamn.

Vi har inom familjen har förlorat nära. Sorg är kärlekens pris sägs det.

Jag sålde saker på Blocket och blev vansinnigt kär på köpet.

Jag bryggde Age Crisis Ale, som lämpligt nog var klar samma dag som Johanna och jag hade vår trettioårsfest.

Nu säger jag hej till 2014! Och till er som läser - Gott nytt år och puss på er.


Vad jag minns den här tisdagen(?) i maj. Bubbel och sol på Hello Monkey's uteservering. Jag tror vi minsann firade att vi var så bra!

Tänk innanför lådan

$
0
0
Nu har jag varit ledig så länge från jobbet att jag igår kände att jag var tvungen att cykla dit för att se om jag kom ihåg mitt lösenord men framförallt för att kolla om jag överhuvudtaget hittade dit. Det gjorde jag.

Till gymmet idag hittade jag också. Jag och "alla andra". Det var kul med 60 minuters styrketräning. Om man med kul menar skjut-mig-nu-tråkigt. Även om jag inte är den som brukar slänga ur mig nyårslöften åt höger och vänster känns det ändå som om det är dags för att komma igång med bra vanor efter nästan tre veckors i dekadensens ljuva hemvist.

Bra vanor såsom till exempel matlådor. Och ni vet ju säkert vilken som är den bästa matlådan? Just det: Lasagne! Det är ju ingen idé att göra en klassisk lasagne för den blir ju ändå inte lika god som mammas, så då får det bli en egen variant.

Lasagne med spenat, trattisar och bönor
6 port

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 stora nävar torkade trattkantareller
3 burkar krossade tomater
2 buljongtärningar
1 dl vitt vin
torkad oregano
torkad basilika
chiliflingor
salt
svartpeppar
2 mindre morötter
200 gram spenat
2 tetra kokta bönor

500 gram keso
12 lasagneplattor
2 dl riven ost

Gör så här
Blötlägg svampen. Finhacka lök och vitlök och stek mjuk i olivolja i en stor kastrull. När svampen är mjuk kramar du ur vattnet och låter steka med löken. Tillsätt tomat, buljong, vin och kryddor. Låt sjuda under lock i dryga 30 minuter. Rör sen ner grovrivna morötter, spenat och bönor.

Varva lasagneplattor, grönsaksröran och keso i en ugnsform. Strö över osten och grädda i 200 grader tills pastan är mjuk, ca 20 minuter. Låt stå i drygt tio minuter innan servering. Och är precis lika god, om inte bättre, dagen efter.



Det grymma med lasagne är förutom matlådepotentialen att man kan slänga i nästan vad som helst. Bra kylskåpsrensare helt enkelt!

Nu ska jag ta mina spaghettilemmar och hoppa in i duschen. Och ikväll planerar jag att äta min egen vikt i chark och ost. Med den magiska fikonmarmeladen såklart. Hej med er!

Ctrl c + Ctrl v

$
0
0
Vi var på restaurangen, förlåt matbaren, Spisa för några månader sedan. Enligt dem själva hämtar de inspiration från de "franska, spanska och italienska lantköken". Låter la bra änna? Ja, men det var det ju också. Inte wow-amagaaaad-måste-bo-här-bra, men BRA. Jag kommer gå dit igen, det är en sak som är säker. Miljön var trevlig, maten vällagad, servicen bra (men grejen med att den manliga personalen hade på sig hängselbyxor, det kommer jag aldrig förstå).

Tanken är att man delar flera rätter, små eller stora. Vi åt bland annat pizza med päron och getost, padrones med bea (och något mer som jag inte kan minnas). Men den rätt som gjorde mest intryck på mina smaklökar var stora italienska köttbullar i tomatsås: Polpette. Man kan ju inte ränna på varken restaurang eller matbar var dag, så då får man rulla sina egna bullar. Sisåhär.

Polpette al pomodoro
5 portioner

tomatsås
2 mindre gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
1 dl vitt vin
1 tsk socker
1 msk balsamvinäger
2 tsk torkad basilika
salt
svartpeppar

köttbullar
500 gram blandfärs
1 dl smulor av vitt bröd
1 dl mjölk
2 ägg
1 dl hackad färsk persilja
1 1/2 dl finriven parmesanost
salt
svartpeppar

Gör så här
Finhacka lök och vitlök och stek mjuk utan att den tar färg. Ta därefter undan häften av löken till köttbullarna. Tillsätt tomat, vin, vinäger och kryddor. Låt puttra under lock medans du gör köttbullarna.

Blanda brödsmulorna med mjölk och låt det stå en stund innan du rör ner resten av ingredienserna (glöm inte löken). Blanda väl och rulla 20 större köttbullar. Bryn dem i smör tills de har en fin färg. Ta upp och låt svalna lite, så att de behåller formen, innan du petar ner dem i tomatsåsen. Låt sedan allt sjuda i drygt 20 minuter, gärna mer.


Servera förslagsvis med nykokt tagliatelle och lite extra parmesan.

Om dessa var lika goda som på Spisa det kan jag inte säga, men gott blev det! Persilja och vitlök är ju fina kamrater sedan länge och jag skulle tippa på att rivet skal av citron skulle passa riktigt bra. Sen att man inte behöver ta halva dagen till att rulla små små runda köttbullar är ju en grej man inte bör underskatta.

Jag var för upptagen med att äta för att fotografera det färdiga resultatet, men det är ju inte så att ni aldrig har sett ett par köttbullar i tomatsås innan, eller hur?


När det händer

$
0
0
Efter en lugn helg händer det minsann grejer i veckan. Grejer som jag nog inte kommer göra så många mer gånger i livet. Men jag tror det räcker.

1. Imorgon får jag besök av en journalist och fotograf från GPs helgbilaga Två Dagar. Vi ska prata och laga lite mat, kul va (infoga hysteriskt skräckblandat förtjust skratt)?! Jag tänkte bland annat bjuda på torsk och choklad. Dessutom ska de få lyssna till jäsningsbubblet från uppföljaren till Age Crisis Ale. Mer om det framöver!

2. På fredag morgon tar halv åtta-gänget flyget till Kiruna för en helg på Ishotellet och vildmarkscamp. Inklusive hundspannstripp och skotertur. Hur coolt (i dubbel bemärkelse)? Även detta innebär lite skräckblandad förtjusning för mig. Jag som avskyr kyla och snö ska alltså sova en natt i ett så kallat "snörum". Jag har samlat ihop alla lager-på-lager-kläder i min ägo, lånat termobrallor och köpt en baklava (Ja ja balaclava dårå), så det ska nog gå bra det här. Fast roligast är ändå att det som Lotta oroar sig mest över är att det ska bli för varmt i snörummet...

Middag på ishotellet är bokat och på CampAlta utlovas det både varm soppa och renskavskebab. Dessutom packar vi ner på Jäger och rödvin. Ja jo. Jag ska nog överleva ändå.

Det verkar ju som om kylan kommit även till Göta- och Svealand. Så passa på att värma er med en finfin variant av Gulasch. (Det var visst fler som hade samma tanke. Great minds think alike, right C?)

Gulasch 
4 port
 
400 gram eko-grytbitar av nöt
1 ölkorv med paprikasmak
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 1/2 tsk sött paprikapulver
1 tsk starkt paprikapulver
1 lagerblad
1 tsk mortlad kummin
1 tetra passerade tomater
2 msk viltfond
2 tetra vatten
2 dl rött vin
3 potatisar
2 morötter
2 paprikor i olika färger
salt
svartpeppar

Gör så här
Bryn köttbitarna i smör i omgångar. Ta upp ur grytan. Finhacka lök och vitlök. Stek mjuka i smör, tillsätt slantar av korv och kryddor. Fräs ytterligare några minuter. Blanda i tomater, fond, vatten och vin. Glöm inte salt och peppar. Låt småsjuda under lock i dryga timmen eller tills köttet är mört (beror lite på vilken typ av kött det är).

Skala morötter och potatis. Skär dessa och paprikorna i bitar. Tillsätt när du beräknar att det är ungefär en kvart kvar. Smaka av med salt och peppar. När rotfrukterna är mjuka tänder du ett par värmeljus och serverar grytan i djupa skålar.


Nu får jag fortsätta googla varianter av "bajsar hundspannshundarna när de springer?". Beroende på svaret får jag överväga att köpa ett par goggles/visir.

Matprat

$
0
0
Det var en bra dag i tisdags. Jag fick prata mat i flera timmar, och det är ju kanske nästan det bästa jag vet. Anna-Lena Bjarneberg och Stefan Edetoft visade sig vara två väldigt sympatiska människor med en förmåga att göra så man kände sig bekväm. Nu på lördag i GPs Två Dagar kommer den första delen i en artikelserie kallad "GP Foodie". Två veckor efter det kommer ni får njuta av mitt vackra anlete och antagligen de mest smashing bilder ni har sett på chokladcreme och pistagebakad torsk. Jag är spänd på resultatet det ska jag inte neka till. Men hur klyschigt det än låter så ångrar man ju oftast bara det man inte gör, eller hur?

Vi pratade som sagt om mat. Idéer, matupplevelser, inspiration, resor, barndom, matlådor, restauranger, förebilder, råvaror. Jag fick frågan om bra matlådemat och kom att tänka på grytor. Som den här smakrika, fräscha men ändå värmande soppgrytan.

Kycklinggryta: vin, svamp och bönor
6 port

2 st gula lökar
2 vitlöksklyftor
750 gram svensk kycklinglårfilé
salt och peppar
2 tsk torkad oregano
3 msk tomatpuré
2 st hönsbuljongtärningar
6 dl vatten
2 burkar krossade tomater
3 dl vitt vin
1 st "medelstor" kålrot

500 gram färska skogschampinjoner
salt och peppar
1 burk Black eye-bönor
200 gram haricots verts
1 kruka färsk timjan

Gör så här
Finhacka lök och vitlök (hur många recept jag skrivit börjar inte med detta?), fräs mjuk och glansig i smör i en stor gryta. Putsa kycklingen och dela i bitar, låt fräsa med ett par minuter med löken. Salta och peppra måttligt. Tillsätt oregano, tomatpuré, buljong, vatten, tomat och vin. Skala kålroten och dela den i munsbitar. Låt alltsammans sjuda under lock i ungefär 30 minuter.

Under tiden: skiva svampen och stek i smör med salt och peppar. Skölj bönorna. Tillsätta samtliga bönor och svampen till grytan och låt alltsammans koka upp. Ta grytan av plattan och strö över finhackad timjan.


Det här värmde gott. Mättande utan att vara alltför tungt. Jag har märkt att det är superbra att alltid ha lite vitt vin i kylen, kan lyfta vilket(/n) ko(c)k som helst. Med matig kålrot i behöver du liksom inga tillbehör. Men för den hungrige, kanske lite bröd? Black eye-bönorna var en trevlig ny bekantskap med sin nötiga smak.

(Nu gjorde jag sådär mycket mat igen. Hur många tror jag att jag är egentligen?)

Nu packar jag ner det sista inför resan 1568 km norrut. Ryssmössan, aka den syntetiska björnf****n, är på. Nu åker vi!

Halv åtta på hal is

$
0
0
Jag vet knappt var jag ska börja, än mindre sluta. Den här helgen var verkligen något utöver det vanliga på många sätt och vis. Köldrekord såklart(!). MINUS FYRTIOTVÅ GRADER. Alltså: fyra, tvåa.

Ett bagage som stannade kvar i Stockholm, men som kom upp til Kiruna med det plan som vi skulle åka hem med. Sharing is caring tänkte vi och delade systerligt på all packning.

En natt i snörum på Ishotellet. Minus fem grader, tjock sovsäck och renfäll - visst gick det att sova. Rundvandring bland is och snö: sviter, installationer, arkitektur och konst.


Hundspannstur i orört snölandskap. Stjärnklart, vindstilla och fullmåne. Magiskt var bara förnamnet. Vickapåtårnavickapåtårnavickapåtårnavickapåtårna.

Skotertur över sjöar, Torne älv och genom skogen. Tre lager strumpor, två lager underställ, två lager skidkläder/overall, fyra lager handskar. Vickapåtårnavickapåtårnavickapåtårnavickapåtårna.

Röding, renfilé, kirunashiitake, varm soppa, cava, Jägermeister och rödvin. Flamingofredag i Isbaren.


Trots försening och därmed missad anslutning på hemresan kom vi hem runt midnatt igår. Lite känningar i kroppen men huvudet fyllt med otroliga upplevelser. Tack för den här helgen halv åttagänget: Emma, Johanna och Lotta. Så grymt att få dela detta med så coola och bra människor. I freakin' love you guys.


Till er andra, de ä bar å åk*!

*Bara och bara, det var icke gratis, men väl spenderade pengar. Vill ni veta mer om praktiska detaljer så fråga på!

Vill ni se fler bilder från resan: kolla på #halvåttapåisresa på Instagram! Tycker du bilderna ser mörka ut? Ja-aa du, det är inte så mycket dagsljus i Jukkasjärvi vid den här tiden på året.

Varmt välkomnande hem

$
0
0
Efter dygnen i Jukkasjärvi var det knappt man trodde man skulle bli varm igen. Och inte blev det bättre av minusgrader och snålblåst på hemmaplan. För alla vet ju att 3 minusgrader och göteborgsblåst motsvarar i runda slängar 38 torra Norrlandsminusgrader. Då är det bara att plocka fram följande: bokmärket på Pernillas heta linssoppa och den egenodlade Hot Lemon chilin från frysen. Problemet löst.

Det som började som Pernillas thailändska linssoppa
6 port

3 mindre morötter
1 hel mindre purjolök (jodå, det gröna också)
3 vitlöksklyftor
2 msk färsk riven ingefära
olivolja
1 hel chilifrukt (hacka ner den utan att smaka: vardagsedge!)
2 tsk malen koriander
1 stor sötpotatis
1 1/2 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
4 dl kokosmjölk
2 dl gröna linser
1 röd paprika
saften av 1 hel lime
salt
färsk koriander

Gör så här
Skala och grovriv morötterna. Strimla purjon, finhacka vitlöken och riv ingefäran. Fräs mjukt i olja i en stor gryta. Finhacka chilin och tillsätt tillsammans med malen koriander. Låt stekas med någon minut. Skala sötpotatis och skär i mindre bitar. Tillsätt vatten, buljong och kokosmjölk. Låt sötpotatisen koka mjuk, kanske 15 minuter, och vispa sedan kraftigt för att den ska mosas till. Skölj sedan linserna, tillsätt och låt sedan sjuda under lock tills de är tuggbara. De sista minuterna lägger du i finstrimlad paprika. Smaka av med limesaft, salt och hackad koriander.


Blir du inte varm å go av den här soppan bör du överväga att uppsöka läkare. Och smakmässigt är ju lime, koriander, chili en magisk kombo om du frågar mig.

Jag vet att ni vet hur mycket jag vurmar för linssoppan. Därför tänker jag härmed skapa en egen kategori för just linssopporna. Det är väl ändå det minsta jag kan göra för dem?

I helgen ska jag kramas. Tycker mig behöva det efter förra helgen då 740 mil och ungefär 65 grader Celsius skiljde oss åt. Trevlig helg på er!

Listplacering

$
0
0
Kladdkaka
Pannkaka
Pulled pork
Chokladbollar
Scones
Amerikanska pannkakor
Sockerkaka
Västerbottenpaj
Äppelpaj
Kärleksmums

Det här är alltså en lista på de mest googlade recepten i Sverige under 2013. Det glädjer mig på något sätt att folk fortfarande verkar äta en del sötsaker. Men jag misstänker att ration sött vs. salt kanske mer har att göra med att det är svårare att höfta ihop bakverk än maträtter. Vad tror du? Västerbottenostpajär ju den bästa pajen i världen och Pulled Pork är ju faktiskt vansinnigt gott. Det tillsammans med picklad lökär ju håll-käften-gott om något.

Men vad för matuppfångarverktyg ska man ha till sin dragna gris? Nachos, pitabröd, surdegsbröd, salladsblad, inget alls? Tortillabröd kanske. Och varför inte göra egna? Det var faktiskt sketa-lätt. Och är man två, en som kavlar och en som steker, så går det fortare än du hinner säga "fuktighetsbevarande medel (E422), emulgeringsmedel (E471), förtjockningsmedel (E415)".

Tortillabröd
8 st

4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 1/2 msk rapsolja
1 1/2 dl ljummet vatten

Gör så här
Blanda vetemjöl med bakpulver och salt. Rör ner olja och vatten. Knåda till en smidig deg och låt den vila i bunken en halvtimme. Dela degen i 8 bitar och kavla ut på mjölat bakbord till stekpannestora bröd, kanske 1 millimeter tjocka.

Stek dem på båda sidor i en torr stekpanna på medelhög värme. Glöm inte att borsta av överblivet mjöl innan, då bränt mjöl smakar illa. Stek inte för länge, då de kan bli för hårda. Lägg de gräddade bröden under en handduk. Ät på momangen eller frys in, jag tror inte de är så roliga dagen efter (men vem fan är det?). Receptet hittade jag hos Sara bakar - tack och bock!


Så nu vet ni hur ni löser fredagsmyset framöver. Hej med er!

Stängt för inventering

$
0
0
Nu mina vänner, bekanta, ovänner och smygläsare. Nu kan ni spana in delar av reportaget från GP Foodie både här och där. Enjoy! (Stolt och nöjd)

Sen: Ni vet när man får för sig att inventera och städa skafferiet? Inträffar ofta i samband med tråkiga söndagar. Ser man på, tre öppnade rågsiktpåsar. Minst lika många paket linfrön. Två kakor gammal bakchoklad (Släng inte! Kan komma att användas som desperat nödproviant senare under söndagsångestkvällen).

När man trodde att russin inte kunde bli mer skrumpa än vad de är från början - Johodå. Muscovadosocker som man glömt försluta ordentligt så att det är så hårt att du skulle kunna slå ihjäl någon med det. Den där roliga burken som man köpte på sin resa där den smakade alldeles fantastiskt, men när man kommer hem med den så undrar man Vad-är-det-ens?

Vilket är ditt bästa/roligaste/äckligaste/konstigaste skafferifynd? Berätta!

Jag börjar med att beta av rågsikten och linfröna så får vi se vad som händer med resten.

Rågsiktbullar med linfrö
12 frallor

5 dl vatten
50 g smör
50 g jäst
1/2 dl brödsirap
1/2 dl linfrön
1 msk salt
ca 14 dl rågsikt

Gör så här
Värm vatten och smör i en kastrull till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll på degvätskan och rör tills jästen löst sig. Tillsätt sirap, linfrön och rågsikten i omgångar. Arbeta degen tills den är smidig.

Låt jäsa övertäckt i bunken i 40 minuter. Knåda den och dela upp i tolv delar.Låt frallorna jäsa på bakplåtspappersklädd plåt i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda frallorna i drygt 12 minuter, tills de är torra i mitten. Låt svalna på galler under bakduk.


Hade det inte varit för att jag vet att någon annan också kommer äta de här bullarna, hade jag nog till och med slängt i en näve av de däringa torra russinen också.

Att ha hembakta frallor på lut i frysen är något tämligen nytt för mig. Att baka bröd överlag faktiskt. Men det är något väldigt tillfredsställande med att trycka ett lätt finger mot en elastisk deg och se den studsa tillbaka. Att man sen spänstigt cyklar som en iller till jobbet för att man vet vad för frukostfralla som ligger i cykelkorgen är ju en bonus.

Kötta sen götta

$
0
0
Jag har liksom alla andra kommit igång med träningen. Jag har hållit ut ända till februari - så jag antar att jag klått de allra flesta. På gymkedjan finns det miljarders olika pass, som jag tror döpts genom att man slumpat fram och satt ihop olika bokstäver: CXW, MRL, RPM, GRIT, SH'BAM. Variationen bådar gott för mig som tröttnar ganska snabbt på en form av träning.

Något annat som talar för att jag ska lyckas få rutin på träningen är att jag har folk i min närhet som också kör på så kan vi peppa varandra. Vi, eller iallafall jag, kallar den här satsningen för "Superfitta 2014" (too much?).

Efter (eller innan eller istället för) man vart och köttat på gymmet kan man allt götta sig lite. Med en variant av en klassisk kaka.

Tigerkaka deluxe
200 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
3 1/4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljpulver
1 1/2 tsk bakpulver
rivet skal av 1 ekologisk apelsin
1/2 dl pressad apelsinsaft
2 msk kakao
100 g mörk choklad

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form på 1 1/2 liter. Vispa smör och socker ordentligt med elvisp, det ska bli en pösig smet. Vispa sen ner äggen. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten. Dela smeten i två delar.

Smaksätt den ena med apelsinskal och -saft. Blanda i kakao och grovhackad choklad i resten av smeten. Bred ut den mörka smeten i formen. Häll sen på den ljusa smeten och dra några snirkliga mönster med en kniv.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 50 minuter, tills den är nästan torr. Ta ur och låt svalna i formen innan du stjälper upp den. Receptet jag utgick från hittade jag här. Det behöver inte vara mer speciellt än så här. Klassikerna är ju klassiker av en anledning, glöm inte det.


Ha nu en härlig helg. Jag ska snart till träningen (se!), sen ska jag se om jag kan lyckas med det här med surdegsbröd...

Så sant som det inte var sagt

$
0
0
Visste ni att varken "Luke, I am your father", "Play it again, Sam", "Me Tarzan, You Jane" eller "Do you feel lucky, punk?" sades i respektive film (The empire strikes back, Casablanca, Tarzan, Dirty Harry)? Det är nämligen berömda felciteringar.

Inte ens Capten Kirk i Star Trek sa "Beam me up Scotty". Väldigt få personer vet hur det egentligen ligger till. Nämligen att det var Meatless Monday på Starship Enterprise, kaptenen var sugen på kantinens universellt berömda bönburgare och sa således till bambatanten (som av en händelse hade samma smeknamn som chefstekniker Montgomery Scott): "Bean me upp Scotty".

Japp, så va're.

Trekker burgers
4 stora burgare

2 tetra/burkar kidneybönor
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
malen spiskummin
malen koriander
torkad mynta
2 ägg
2 msk linfrön
1 msk potatismjöl
salt
svartpeppar
smör

Gör så här
Finhacka lök och vitlök. Stek mjuka i smör på svag värme. Tillsätt rikligt med torkade kryddor och låt steka med i någon minut. Ställ av plattan och låt svalna. Skölj bönorna och mosa dem. Gärna med händerna, det blir roligare då. Rör ner lökblandningen tillsammans med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

Låt smeten stå och götta till sig lite. Forma sedan fyra rejäla biffar och stek i smör på medelvärme tills de har en fast yta och är genomvarma. Passa dem noga så att de inte fastnar och/eller tappar formen.

Jamen, det finns väl inget som säger att det inte kunde varit så, eller hur? Hade dessa bönburgare stått på matsedeln hade de blivit berömda över hela galaxen, jag lovar. Tänk, ända från Ystad till yttre rymden.

Med det här inlägget vill jag säga hej till mina favorittrekkers. Ni vet vilka ni är. HEJ!

Passion

$
0
0
För någon vecka sedan (eller två eller tre eller...) var vi inbjudna till Rebecka och Tobbe i deras ny-nya och fin-fina lägenhet för en helt vanlig matbloggsträff. Och med helt vanlig matbloggsträff menar jag såklart en helt outstanding sådan.

På temat "Kärleksfullt och glutenfritt" njöt vi av småkakor, pannacotta, olika sallader, surkål, flera typer bröd, lasagne, kladdkaka, minimuffins, rostad sötpotatis, chokladkoppar med mousse. Jag fattar aldrig hur vi får i oss allt, men vill man så går det! Jag hade med mig kronärtskockshjärtan marinerade i parmesan, olivolja, rosépeppar, ramslök och citron. Och en passionad!

Passionerad blodapelsinlemonad
1 1/2 kg blodapelsiner (mjuka å goa)
2 citroner
1 1/2 dl flytande honung
5 dl rumsvarmt vatten
6 passionsfrukter

Gör så här
Pressa blodapelsinerna och citronerna. Rör ihop vatten och honung tills honungen har lösts upp. Blanda med juicen. Låt stå i kylen gärna över natten. Innan servering gröper du ur passionsfrukten och rör ner. Späd med (bubbel-)vatten och varför inte en skvätt sprit? Här hittade jag inspirationen.


Vi äter inte bara på våra träffar. Vi pratar också. Och skrattar och fnissar och är allvarliga och lyssnar. Och det är passionen för mat som gjort att vi träffats - det är ju så jävla bra.

Och på tal om passion och mat: Mässa i Eriksbergshallen nästa helg. Temat är Ärlig mat, vilket jag tycker känns rätt i tiden, och hade det inte varit för att jag har blivit lite folkskygg samt ska ha fest på lördagen så hade jag nog tagit mig över älva för ett besök.

Trevlig helg min vänner.

Halv åtta hos Lotta VI

$
0
0
Det känns som om något är på g. Att vi är i startskottet för något. Jag tror det kallas våren, mer känt som årtstiden-då-allt-går-i-turbofart-och-man-hinner-knappt-tänka-efter. Ljuset har kommit tillbaka och jag försöker lyfta blicken.

Men innan vi lägger in den högre växeln, så får vi blicka bakåt lite. Till mitten av december och Lottas halv åtta-middag. Förstår ni att hon köpte en hel kanin som hon styckade själv? (Var god infoga valfritt skämt om Farlig förbindelse)

Lottas meny var uppdelad i Hav - Mark - Himmel.

Hav:
Halstrad pilgrimsmussla, örtolja, fänkålspuré, apelsinkokta morötter och saffransskum. Vegetariskt alternativ med butternutpumpa istället för mussla.


Lyxig känsla, många smaker och fint halstrade musslor - mumselimums.

Mark:
Kaninsadel fylld med bacon, persilja, svamp och kaninlever. Serveras med risotto. Vegetariskt: öppen lasagne med mandel och svamp.


Som sagt, imponerande arbetsinsats. Och kaninsadeln med fyllinngen smakade förträffligt. Och risotto - det älskar man ju...

Himmel:
Risalamande, citrusterrin och celementingranité

granité

6 clementiner

terrin
4 st blandade citrusfrukter
1 granatäpple
strösocker
1 dl citrussaft
gelatinblad (1 1/2 blad till 1 dl vätska)

Risalamande

En halv vaniljstång
100 g florsocker
60 gram skalade mandlar, hackade
1/2 portion kall risgrynsgröt
4 dl grädde, vispad

pistagenötter

Gör så här
granité:
Pressa saften från clementinerna. Frys in i en bunke.

terrin:

Skär ut hinnfria citrusfiléer. Ta vara på väskan som blir över och krama ur all vätska ut hinnorna. Lägg vätskan i en kastrull. Värm och smaka av med socker, det ska vara lagom sött... Lägg gelatinbladen i kallt vatten några minuter, krama ur dem och smält dem i citrussaften. Lägg citrusfiléerna och granatäpplekärnor i lager i en plastfolieklädd form, häll över den svalnade citrussaften så att den precis täcker. Låt stelna i kylen i några timmar.

risalamande:
Dela vaniljstången, skapa ur fröna och blanda med lite av florsockret så att fröna separeras. Blanda med resten av florsockret, gröten och mandeln. Vänd i grädden.

Skär upp terrinen i snygga skivor så att citruslagren syns, skrapa upp clementinsnö från granitén med en gaffel och servera tillsammans med risalamanden. Hacka lite pistagenötter och strö över risalamanden.


Lite julvibbar, men fräscht och piggt och man ville bara ha mer. Jag är svag för desserter som består av flera komponenter på det här viset. Citrusterrin - grym idé!

Överlag: Mycket mycket gott! Och modigt. Många tummar upp (men drick inte Lottas hemlagrade fäldertequila - den är livsfarlig, jag blev snorfull).

The woking 90's

$
0
0
Wokpannan, vad hände med den egentligen? Är den på ett bättre ställe nu där den kan springa omkring tillsammans med andra wokpannor, bakmaskiner och övriga ohippa köksredskap? Eller har du kvar din och vårdar den ömt?

Min kompis Emma introducerade woken för mig när det begav sig. Jävlar vad vi wokade ett tag. Det var lövbiff och minimajs och vattenkastanjer och vitkål och bambuskott. Någonstans i mina gömmor har jag även en kokbok som fyndigt nog heter "Vår wokbok". (Ska det uttalas vår wo-okbo-ok eller vår wockbock?)

Nuförtiden får det bli grönsaker hastigt stekta i traktörpannan istället. Det var när jag flanerade runt i Matrepubliken som jag hittade ett recept på Teriyakisås och då bestämde mig för att göra en resa tillbaka till det glada 90-talet. Fast då hade vi aldrig kommit på tanken på att veva ihop en egen sås förstås. Vi var fullt upptagna med att diskutera huruvida Backstreet Boys nya singel skulle bli etta på Voxpop på onsdag eller inte.

Teriyakisås
1 dl japansk soya
1/2 dl vatten
1/2 dl mirin (borde kunna bytas ut mot extra socker och vinäger)
2 tsk strösocker
1 msk färskriven ingefära
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk maizena utrört i lite vatten

Gör så här
Lägg samtliga ingredienser, utom potatismjölet, i en liten kastrull. Låt sjuda på låg värme i några minuter. Sila och häll tillbaka i kastrullen. Red ev. av med maizena.


Äggnudlar, ett gäng olika grönsaker, lite sesamfrön och såsen. Sjukt gott!

Nu sticker jag snart iväg till gymmet, en lördagssyssla som blivit lite av en tradition. 2 x 30 min pass och sen dusch och relax i bastun. Inte så illa faktiskt. Inte illa alls. Trevlig helg önskar jag er! Puss och kram.

#breadspo

$
0
0
Tänk er Sebastien Boudet och Pain de Martin-Martins hemliga utomäktenskapliga kärleksbarn på speed. Det är jag. Eller så som jag känt mig när jag de senaste veckorna bakat surdegsbröd i tid och otid. Jag blev så euforisk att det funkar överhuvudtaget även för mig, det här med att baka ett bröd på endast mjöl, vatten och salt. Det är nästan som magi. Tack för inspirationen och surdegsgrunden Henrik och Andy!

Men eftersom jag lider av något som kallas "Kort intressespann" så kommer nu min suris få vila ett tag framöver. Vila, med risk för koma, med risk för avstängning av livsuppehållande hjälpmedel.

I helgen tog jag sikte mot nya horisonter och nya bröd. Ett långpannevariant som man hittar hos Clara. Så här gjorde jag.
 
Morotsrutor 
1 långpanna

50 gram jäst
5 dl mjölk
~5 dl grovrivna morötter
1/2 dl olja
1 tsk salt
1 msk honung
2 dl grahamsmjöl
~8 dl vetemjöl

Gör så här
Smula jästen i en bunke, häll över 37-gradig mjölk och rör tills jästen löst sig. Tillsätt övriga ingredienser, vetemjölet i omgångar. Tillsätt så mycket mjöl att degen släpper från bunken. Bearbeta den en stund och låt sedan jäsa övertäckt i 30 minuter. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, häll ut degen och platta till den så att den täcker hela pannan. Snitta i rutor och nagga. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med vatten och strö över lite salt. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 15 minuter. Använd en provsticka för att se om brödet är klart. Ta ut och låt svalna. Bryt i rutor och frys in de du inte äter med en gång.


Gott, enkelt och tacksamt! Naturlig sötma och tuggmotstånd från morötterna. Alla tummar upp.

Konstigt, från att nästan varit rädd för brödbak har jag kommit att älska det. Kan inte komma ihåg när jag köpte industribröd sist. Men tid har jag faktiskt gott om, och lust. Så det är bara att knåda på.

Vara här

$
0
0
Att preppa en maträtt kan för mig vara en seriös form av närvaroövning. Som att laga en ratatouille. Jag kan verkligen njuta av grönsakernas olika färger, former och texturer. Hur en välslipad kniv glider genom tomaten. Det blanka lena höljet på auberginen. Det krispiga ljudet när man bryter isär en paprika (här kan man tänka in en liten slinga av porrigt saxofonljud). Det perfekta kaoset som skapas av färger och former. Det kan vara så vackert att jag nästan blir lite gråtig. En liten störning förmodar jag, men det gör mig lycklig där och då.

Rostad ratatouille
1 aubergine
1 squash
4 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
1 gul paprika
1 grön paprika
2 askar cocktailtomater
olivolja
örter
salt
svartpeppar
1 tetra finkrossade tomater
1 tsk strösocker
balsamvinäger
(1/2 dl vitt vin)

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Skär alla grönsaker i tärningar. Halvera tomaterna. Lägg alltsammans på en plåt, drizzla över olivolja, hackade örter, salt och nymalen peppar. Rosta i ugnen tills grönsakerna har fått färg, en halvtimme?

Lägg över grönsaksröran i en kastrull modell större, tillsätt krossade tomater, vin och socker. Låt sjuda under lock i dryga 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.


Ett grymt bra tillbehör till... ja nästan allt. Falafel, bönburgare, pasta, en köttabit. Dessutom är det en grymt bra bas till en go soppa. Mixa, späd med lite buljong och runda av med en rejäl klick crème fraiche. Jaharå!

Jag behöver man inga shabby chica väggord för att bli nöjd för stunden inte. Jag behöver bara god mat.
Viewing all 189 articles
Browse latest View live